Minder eten weggooien? Doe mee!

Wist je dat we in Nederland een kwart van al ons eten nooit eten? Zonde van de energie, het geld en het watergebruik. Om voedselverspilling onder de aandacht te brengen, lees je hieronder wat tips tegen het weggooien van eten en lichten we mooie initiatieven en acties uit.

Kliekjes

De beste manier om geen voedsel te verspillen is natuurlijk: niet te veel kopen en koken. Maar soms heb je toch eten over. Wat dan? Open deur: je kunt het natuurlijk weggeven aan buren, vrienden, familie of collega’s. Wil je het overgebleven eten toch zelf gebruiken? Maak er dan soep of smoothies van, die kun je invriezen voor later. Kook je structureel te veel dan is misschien Thuisgekookt (vroeger Thuisafgehaald) wel iets voor jou. Heb je onvoorbereid eten (in verpakking) over, dan is een voedselbank een partij die er blij mee kan zijn. Nog meer tips: Kijk op de website van de stichting samen tegen voedselverspilling.

Groente-, fruit- en tuinafval (gft)

Zorg voor een compostbak in tuin of op balkon om je gft in te gooien. In deze bak wordt je gft compost. Aarde met compost is goed voor planten. Kijk op de website van milieucentraal voor wat tips over composteren. Je kunt ook je gft naar een buurttuin of een ander Haags initiatief (stadslandbouw) brengen. Bekijk de website Stadslandbouw Den Haag voor een kaart met initiatieven. Deze tuinen hebben vaak een composthoop of compostbak. Ook kan je gft brengen naar een buurtcontainer of een afvalbrengstation. Daarnaast kan je in sommige wijken een gft-container krijgen en om je afval te scheiden en te laten ophalen op bepaalde dagen. Welke manier van inzamelen bij jou in de buurt van toepassing is kun op de website van de gemeente Den Haag checken. Van het ingezamelde gft wordt dan compost en biogas gemaakt.

To Good To Go

Via de app Too Good To Go kan je bij verschillende winkels en horeca (supermarkten, bakkerijen, groentezaken, hotels, restaurants en nog veel meer) hun niet verkochte producten redden. Voor een klein bedrag krijg je een verrassingspakket. Op die manier is er in Den Haag al meer dan 400.000 kilo eten gered van de afvalbak in een periode van 2,5 jaar!

In een Too Good To Go-box kan je zomaar een heerlijke Berlinerbol tegenkomen

Ken of ben jij een ondernemer die ook graag zijn overgebleven eten/drinken wil redden? Sibel Topuz, Waste Warrior bij Too Good To Go, kan langskomen om informatie te geven. Haagse ondernemers die starten, hoeven het eerste halfjaar geen administratiekosten te betalen.

Mooie Haagse initiatieven

  • Tijdens de Foodwaste City Challenge 2021 hebben zes Haagse hotels uit de duurzaamheidskring 40% minder voedsel van het ontbijtbuffet verspild.
  • Bij Conscious Kitchen kun je wekelijks een avondmaaltijd kopen eten met overgebleven groente van bijvoorbeeld van de Haagse Markt.
  • Door Vers en vrij worden overgebleven bereide (vers)producten / restjes bij horecagelegenheden opgehaald, geseald in bewaarbakjes en geplaatst in de vitrinekoelkasten. Mensen die (tijdelijk) in zwaar weer zitten kunnen zo een gratis verse maaltijd krijgen.
  • In het Museon is een tentoonstelling One Planet NOW! Hier komt ook voedselverspilling aanbod.
Deel dit bericht op social media:
Scroll naar de bovenkant