Minder eten weggooien? Doe mee!

Wist je dat we in Nederland een kwart van al ons eten nooit eten? Zonde van de energie, het geld en het watergebruik. Om voedselverspilling onder de aandacht te brengen, lees je hieronder wat tips tegen het weggooien van eten en lichten we mooie initiatieven en acties uit.

Kliekjes

De beste manier om geen voedsel te verspillen is natuurlijk: niet te veel kopen en koken. Maar soms heb je toch eten over. Wat dan? Open deur: je kunt het natuurlijk weggeven aan buren, vrienden, familie of collega’s. Wil je het overgebleven eten toch zelf gebruiken? Maak er dan soep of smoothies van, die kun je invriezen voor later. Kook je structureel te veel? Dan is misschien Thuisgekookt (vroeger Thuisafgehaald) wel iets voor jou. Heb je onvoorbereid eten (in verpakking) over? Dan is een voedselbank een partij die er blij mee kan zijn.
Wist je dat wanneer alle Nederlanders thuis een week lang geen voedsel verspillen, dat we ruim 22 miljoen maaltijden kunnen besparen? Dit scheelt ruim 33 miljoen kg CO2-uitstoot. Dat is gelijk aan bijna 500 duizend ritjes tussen Groningen en Maastricht. Nog meer tips en weetjes: kijk op de website van de stichting Samen Tegen Voedselverspilling.

Groente-, fruit- en tuinafval (gft)

Zorg voor een compostbak in tuin of op balkon om je gft in te gooien. In deze bak word je gft compost. Aarde met compost is goed voor planten. Kijk op de website van Milieu Centraal voor wat tips over composteren. Je kunt ook je gft naar een buurttuin of een ander Haags initiatief (Stadslandbouw) brengen. Bekijk de website Stadslandbouw Den Haag voor een kaart met initiatieven. Deze tuinen hebben vaak een composthoop of compostbak. Ook kan je gft brengen naar een buurtcontainer of een afvalbrengstation. Daarnaast kan je in sommige wijken een gft-container krijgen en om je afval te scheiden en te laten ophalen op bepaalde dagen. Welke manier van inzamelen bij jou in de buurt van toepassing is kun op de website van de gemeente Den Haag checken. Van het ingezamelde gft wordt dan compost en biogas gemaakt.

Too Good To Go

Via de app Too Good To Go kan je bij verschillende winkels en horeca (supermarkten, bakkerijen, groentezaken, hotels, restaurants en nog veel meer) hun niet verkochte producten redden. Voor een klein bedrag krijg je een gered verrassingspakket. Tot nu toe is er in Nederland 18 miljoen maaltijden gered. Dat komt bijna overeen met alle Nederlandse inwoners bij elkaar.

In een Too Good To Go-box kan je zomaar een heerlijke berlinerbol tegenkomen.

Mooie Haagse initiatieven

  • Via Rechtreex.nl bestel je gemakkelijk lekkere en lokale producten. Je kunt ook boxen samenstellen. Er zijn diverse afhaalpunten in onze regio en zelfs de allereerste Rechtsreex winkel aan de Weimarstraat 70.
  • Het wormenhotel is gestart door Kitty Hinkenkemper. Zij helpt buurtinitiatieven die een wormenhotel willen, waarbij de wormen groente-, fruit- en tuinafval (gft) omzetten in bruikbare bodemverbeteraar.
  • Bij Conscious Kitchen kun je wekelijks een avondmaaltijd kopen eten met overgebleven groente van bijvoorbeeld de Haagse Markt.
  • Door Vers&Vrij worden overgebleven bereide (vers)producten/restjes bij horecagelegenheden opgehaald, geseald in bewaarbakjes en geplaatst in de vitrinekoelkasten. Mensen die (tijdelijk) in zwaar weer zitten kunnen zo een gratis verse maaltijd krijgen.
  • In het Museon is een tentoonstelling One Planet NOW! Hier komt ook voedselverspilling aanbod.
  • Wat lag er op jouw bord gisteravond? Waar komt het vandaan? Wie heeft het gemaakt en hoe? Ga mee op ontdekkingstocht; ontdek de wereld van ons voedselsysteem en verken het eten uit onze Haagse regio.  De Voedsel Fietsexcursies zijn op 15 en 17 september 2023. Kijk voor meer info op de website van Ons Eten.
  • Een duurzame voedselketen voor iedereen: Foodwithimpact. Ze gebruiken ingrediënten in hun producten om voedselverspilling tegen te gaan en meer lokale banen en eerlijke inkomens te realiseren.
  • Alle gemeentelijke en door inwoners gestarte buurttuinen die bijdragen aan (een klein deel) van lokale, seizoensgebonden voedselvoorziening. Door meer bekend te raken met plantaardig eten, de drempel verlagen naar een meer plantaardig en minder dierlijk voedsel patroon (eiwit verandering). Hierover is meer te vinden op de website van Stadslandbouw DenHaag.
Deel dit bericht op social media:
Scroll naar de bovenkant