Schoon, Doen we toch gewoon?

Op deze website vind je mooie voorbeelden van al die mensen die elke dag bezig zijn om onze stad schoon te houden.

Samen houden we Den Haag schoon!

Wethouder Richard de Mos: Onze belofte

Schoon, doen we toch gewoon? Het klinkt zo logisch. De gemeente ruimt op, en iedereen helpt een handje door afval netjes in de bak te gooien. Zo werken we samen aan een beter leven voor iedereen in Den Haag.

De praktijk blijkt, helaas, weerbarstiger. Dat heeft alles te maken met het (asociale) gedrag van mensen. Daarom voeren we een grote campagne – voor de hele stad, in elke wijk – om de komende jaren het afvalprobleem in onze mooie stad aan te pakken. Een gedragscampagne, om mensen aan te sporen hun verantwoordelijkheid te pakken en mee te doen. Samen met ambassadeurs als Pat Smith en betrokken medewerkers van de gemeente. Want aan afval op straat heeft iedereen een broertje dood.

Gelukkig doen veel Hagenaars al mee. Zij gooien afval in de bak, houden het groen in buurten en parken netjes en bellen de gemeente om grofvuil op te halen. Of ze vragen om een extra poetsbeurt in de buurt via DenHaag.nl of telefoonnummer 14070. Op die meldingen reageren we natuurlijk snel.

Al 900 stadsgenoten hebben een ORAC (ondergrondse restafvalcontainer) geadopteerd: dat betekent dat ze een sleutel, een bezem en een knijper hebben waarmee ze een van de ruim 6.500 ORAC’s kunnen openen als hij blokkeert. Zodat iedereen er z’n afval in kwijt kan en er geen zakken naast de container worden gezet. De gemeente leegt de containers twee keer per week; in de meeste gevallen is dat ruim voldoende.

Dagelijks houden 600 medewerkers van de gemeente de stad schoon. Ze vegen de straat schoon of ruimen het zwerfafval in de groengebieden op. Ze zamelen afval in en halen grofvuil op – ook afval dat illegaal naast containers wordt gezet. Daarnaast zetten we handhavers in; want wie niet luisteren wil, moet maar voelen.

Onze belofte is dat de gemeente alles doet voor een aantrekkelijke en leefbare stad. Daar mag je ons op afrekenen. Maar we verwachten daar ook iets voor terug: actieve en betrokken bewoners die hun buurt schoonhouden. Doe je mee?

Richard de Mos
Wethouder Economie, Sport en Buitenruimte

Deel dit bericht op social media:
Scroll naar de bovenkant